Federal Alliance of European Federalists

ΕΥΡΩΠΗ SOS - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ & ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

Κρίσιμες αποφάσεις παίρνονται σε κρίσιμες στιγμές και αλλάζουν την πορεία της ιστορίας. Καλούμε για ένα άλμα προς τα εμπρός στην ευρωπαϊκή ιστορία με τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αρχικά μεταξύ των χωρών και των λαών που επί του παρόντος δεν χαίρουν καλής αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια στιγμή απόλυτης ανάγκης. Θέλουμε το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης να πετύχει. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα και οι προσεγγίσεις όλων των συμμετεχόντων χωρών. Εάν τουλάχιστον 9 χώρες της Ε προσχωρήσουν στην Ομοσπονδία, μπορεί αυτή να αναγνωριστεί νομικά ως "ενισχυμένη μορφή συνεργασίας" στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, δημιουργώντας έτσι έναν ομοσπονδιακό πυρήνα εντός της ΕΕ.

Καθώς η πανδημία του Covid-19 εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο προκαλώντας θάνατο και οικονομική καταστροφή, μια άλλη μάχη βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη, μια μάχη για την ψυχή της Ευρώπης.

 

Στις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από τη νόσο, υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η αίσθη ότι η αλληλεγγύη και η ηγετική ικανότητα της Ευρώπης είναι μόνο λόγια εντυπωσιασμού που δεν μεταφράζονται σε συγκεριμένες ενέργειες όταν αυτό απαιτείται. Παρά ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, η αλήθεια είναι ότι κάθε χώρα έχει αφεθεί στα δικά της μέσα, χωρίς την υποστήριξη των Ευρωπαίων αδελφών, δείχνοντας σαφώς ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι εύθραστο.

 

Αυτό που είναι ακόμη πιο καταστροφικό είναι ότι με την οικονομία πραγματικά παγωμένη λόγω κλεισίματος των πάντων εξ αιτίας του ιού, ορισμένοι από τους ευρωπαΊους εταίρους αρνούνται να εξετάσουν την έκδοση "κορωνο-ομολόγων" για την εισροή ρευστότητας στο σύστημα σε όλη την Ευρωζώνη. Έτσι η κάθε κυβέρνηση αφήνεται να αγωνιστεί για τον εαυτό της, χωρίς ένα βασικό εργαλείο δημόσιας πολιτικής που είναι η ρύθμιση της προσφοράς χρήματος και η παροχή πακέτων κινήτρων για την οικονομία. Ενα εγχείρημα που στηρίζεται στη δυσπιστία και στην έλλειψη αλληλεγγύης, σε ρυθμίσεις που ωφελούν μόνο κάποια μέρη και όχι το σύνολο, δεν μπορεί να αντέξει για πολύ.

 

Για το λόγο αυτό, απευθύνουμε σοβαρή προειδοποίηση για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και κάνουμε έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών μελών και των κεντρικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ να συνεργαστούν με πλήρη συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών τους και να επεξεργαστούν ένα σχέδιο το οποίο θα ωφελήσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τους πολίτες. Αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εχθές, αλλά σίγου δεν μπορεί να περιμένει πέρα από αύριο.

 

Καλούμε τους ηγέτες των 14 κρατών μελών της ΕΕ που είναι σήμερα υπέρ των "ευρωομολόγων" -

Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία, Λετονία, Εσθονία, Κύπρο και Λουξεμβούργο - με την υποστήριξη οποιασδήποτε άλλης όμοια σκεπτόμενης χώρας της ΕΕ, να λάβουν άμεσα μέτρα για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας μέσω της υιοθέτηση ενός Ομοσπονδιακού Συντάγματος. Ενώνοντας έτσι δυνάμεις και δημιουργώντας θεσμούς πραγματικής ενότητας και αμοιβαίας υποστήριξης, μια τέτοια Ομοσπονδία θα μπορέσει να μιλήσει με μία φωνή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έναντι των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ακόμη προς τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Σε μια σωστά δομημένη Ομοσπονδία, ένα Ομοσπονδιακό Σύνταγμα εγγυάται ένα σαφή διαχωρισμό

μεταξύ των αρμοδιοτήτων των ομοσπονδιακών οργάνων και των εξουσιών των κυρίαρχων κρατών μελών. Ενα κεντρικό ομοσπονδιακό όργανο φροντίζει μόνο για τα κοινά συμφέροντα όλων των κρατών μελών και όλων των πολιτικά δικαιώματα, προστασία του περιβάλλοντος, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, η κρίση του μεταναστευτικού, η εξωτερική πολιτική / άμυνα, το κοινό νόμισμα και φυσικά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η παρούσα πανδημία λόγω Covid-19). Σε όλα τα άλλα πεδία, τα κράτη μέλη παραμένουν κυρίαρχα, διατηρώντας τα δικά τους θεσμικά όργανα, τις παραδόσεις τους, κλπ. Δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης, δεν υπάρχει περιθώριο μονομερούς εθνικού εγωισμού.

 

Ελπίζουμε ότι τελικά όλες οι χώρες της ΕΕ θα συμφωνήσουν να ενταχθούν σε μια πιο στενή πολιτική οντότητα αυτού του είδους. Προς το παρόν, ωστόσο, οι χώρες εκείνες που λιγότερο ευνοούνται από τις προσεγγίσεις και τις πολιτικές της Ε θα πρέπει να είναι αυτές που δημιουργούν την Ομοσπονδία και διαπραγματεύονται για αλλαγή.31 Μαρτίου 2020

Leo Klinkers, presidente della F.A.E.F. (Federal Alliance of European Federalists);

Lorenzo Sparviero, cofondatore della F.A.E.F. (Federal Alliance of European Federalists);

Michel Caillouët, cofondatore della F.A.E.F. (Federal Alliance of European Federalists);

Catherine Guibourg, cofondatrice della F.A.E.F. (Federal Alliance of European Federalists);

Peter Hovens, cofondatore della F.A.E.F. (Federal Alliance of European Federalists);

Mauro Casarotto, Segretario e co-fondatore della F.A.E.F. (Federal Alliance of European Federalists);

Georgios Kostakos, direttore della FOGGS (Foundation for Global Governance and Sustainability);

Martina Scaccabarozzi, + Europa Milano;

Koen van Bremen, Federalismo per la pace;

Francesco Paolo Sgarlata, direttore di Europe Today.

it_ITItaliano