Federal Alliance of European Federalists

ΕΥΡΩΠΗ SOS - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ & ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

Κρίσιμες αποφάσεις παίρνονται σε κρίσιμες στιγμές και αλλάζουν την πορεία της ιστορίας. Καλούμε για ένα άλμα προς τα εμπρός στην ευρωπαϊκή ιστορία με τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αρχικά μεταξύ των χωρών και των λαών που επί του παρόντος δεν χαίρουν καλής αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια στιγμή απόλυτης ανάγκης. Θέλουμε το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης να πετύχει. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα και οι προσεγίσεις όλων των συμμετεχόντων χωρών. Εάν τουλάχιστον 9 χώρες της ΕΕ προσχωρήσουν στην Ομοσπονδία, μπορεί αυτή να ναγνωριστεί νομικά ως "ενισχυμένη μορφή συνεργασίας" στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, δημιουργώντας έτσι έναν ομοσπονδιακό πυρήνα εντός της ΕΕ.

Καθώς η πανδημία του Covid-19 εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο προκαλώντας θάνατο και οικονομική καταστροφή, μια άλλη μάχη βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη, μια μάχη για την ψυχή της Ευρώπης.

 

Στις χώρες της ΕΕ που πλήτονται περισσότερο από τη νόσο, υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η αίσθηση ότι η αλληλεγγύη και η ηγετική ικανότητα της Ευρώπης είναι μόνο λόγια εντυπωσιασμού που δεν μεταφράζονται σε συγκεκριμένες ενέργειες όταν αυτό απαιτείται. Παρά ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, η αλήθεια είναι ότι κάθε χώρα έχει αφεθεί στα δικά της μέσα, χωρίς την υποστήριξη των Ευρωπαίων αδελφών, δείχνοντας σαφώς ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι εύθραστο.

 

Αυτό που είναι ακόμη πιο καταστροφικό είναι ότι με την οικονομία πραγματικά παγωμένη λόγω κλεισίματος των πάντων εξ αιτίας του ιού, ορισμένοι από τους ευρωπαΊους εταίρους αρνούνται να εξετάσουν την έκδοση "κορωνο-ομολόγων" για την εισροή ρευστότητας στο σύστημα σε όλη την Ευρωζώνη. Έτσι η κάθε κυβέρνηση αφήνεται να αγωνιστεί για τον εαυτό της, χωρίς ένα βασικό εργαλείο δημόσιας πολιτικής που είναι η ρύθμιση της προσφοράς χρήματος και η παροχή πακέτων κινήτρων για την οικονομία. Ενα εγχείρημα που στηρίζεται στη δυσπιστία και στην έλλειψη αλληλεγγύης, σε ρυθμίσεις που ωφελούν μόνο κάποια μέρη και όχι το σύνολο, δεν μπορεί να αντέξει για πολύ.

 

Για το λόγο αυτό, απευθύνουμε σοβαρή προειδοποίηση για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και κάνουμε έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών μελών και των κεντρικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ να συνεργαστούν με πλήρη συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών τους και να επεξεργαστούν ένα σχέδιο το οποίο θα ωφελήσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τους πολίτες. Αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εχθές, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να περιμένει πέρα από αύριο.

 

Καλούμε τους ηγέτες των 14 κρατών μελών της ΕΕ που είναι σήμερα υπέρ των "ευρωομολόγων" -

Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία, Λετονία, Εσθονία, Κύπρο και Λουξεμβούργο - με την υποστήριξη οποιασδήποτε άλλης όμοια σκεπτόμενης χώρας της ΕΕ, να λάβουν άμεσα μέτρα για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας μέσω της υιοθέτηση ενός Ομοσπονδιακού Συντάγματος. Ενώνοντας έτσι δυνάμεις και δημιουργώντας θεσμούς πραγματικής ενότητας και αμοιβαίας υποστήριξης, μια τέτοια Ομοσπονδία θα μπορέσει να μιλήσει με μία φωνή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έναντι των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ακόμη προς τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Σε μια σωστά δομημένη Ομοσπονδία, ένα Ομοσπονδιακό Σύνταγμα εγυάται ένα σαφή διαχωρισμό

μεταξύ των αρμοδιοτήτων των ομοσπονδιακών οργάνων και των εξουσιών των κυρίαρχων κρατών μελών. Ενα κεντρικό ομοσπονδιακό όργανο φροντίζει μόνο για τα κοινά συμφέροντα όλων των κρατών μελών και όλων των πολιτών (πολιτικά δικαιώματα, προστασία του περιβάλλοντος, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, η κρίση του μεταναστευτικού, η εξωτερική πολιτική / άμυνα, το κοινόμισμα και φυσικά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η παρούσα πανδημία λόγω Covid-19). Σε όλα τα άλα πεδία, τα κράτη μέλη παραμένουν κυρίαρχα, διατηρώντας τα δικά τους θεσμικά όργανα, τις παραδόσεις τους, κλπ. Δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης, δεν υπάρχει περιθώριο μονομερούς εθνικού εγωισμού.

 

Ελπίζουμε ότι τελικά όλες οι χώρες της ΕΕ θα συμφωνήσουν να ενταχθούν σε μια πιο στενή πολιτική οντότητα αυτού του είδους. Προς το παρόν, ωστόσο, οι χώρες εκείνες που λιγότερο ευνούνται από τις προσεγίσεις και τις πολιτικές της ΕΕ θα πρέπει να είναι αυτές που δημιουργούν την Ομοσπονδία και διαπραγματεύονται για αλλαγή.31 Μαρτίου 2020

Leo Klinkers, Presidente de la F.A.E.F. (Alianza Federal de Federalistas Europeos);

Lorenzo Sparviero, cofundador de la F.A.E.F. (Alianza Federal de Federalistas Europeos);

Michel Caillouët, cofundador de la F.A.E.F. (Alianza Federal de Federalistas Europeos);

Catherine Guibourg, cofundadora de la F.A.E.F. (Alianza Federal de Federalistas Europeos);

Peter Hovens, cofundador de la F.A.E.F. (Alianza Federal de Federalistas Europeos);

Mauro Casarotto, secretario y cofundador de la F.A.E.F. (Alianza Federal de Federalistas Europeos);

Georgios Kostakos, Director de FOGGS (Fundación para la Gobernanza Global y la Sostenibilidad);

Martina Scaccabarozzi, + Europa Milano;

Koen van Bremen, Federalismo para la paz;

Francesco Paolo Sgarlata, director de Europe Today.

es_ESEspañol